Składniki na keksówkę o długości 24 - 28 cm:
Suche składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki imbiru
szczypta soli
Mokre składniki:
1 szklanka purée z dyni
⅓ szklanki cukru trzcinowego
½ szklanki oleju roślinnego
⅓ szklanki mleka roślinnego
2 łyżki octu jabłkowego
oraz: 6 kostek czekolady, garść świeżej lub suszonej żurawiny
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. W dużej misce dokładnie wymieszać suche składniki przy pomocy trzepaczki. Mokre składniki odmierzyć w wysokim naczyniu blendera, a następnie dokładnie zmiksować blenderem na gładką, aksamitną emulsję.
- Przelać mokre składniki do suchych i krótko wymieszać przy pomocy silikonowej szpatuły lub łyżki. Na sam koniec dodać posiekaną czekoladę oraz żurawinę, ponownie wymieszać i przelać ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wsunąć do gorącego piekarnika i piec około 40 – 50 minut do momentu aż ciasto będzie rumiane, a patyczek wbity w ciasto suchy.
Oryginalny przepis z opisem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz