niedziela, 25 stycznia 2015

Libańskie ciasto pomarańczowe



2  pomarańcze
25 dag orzechów laskowych
25 dag cukru
torebka cukru waniliowego
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
6 jajek
10 dag czekolady
1 łyżka masła
100 ml śmietany kremówki
Orzechy laskowe zemleć na mączkę (wcześniej można je uprażyć w piekarniku i obrać ze skórki).
Pomarańcze sparzyć wrzątkiem, dokładnie wyszorować i w całości przełożyć do garnka. Wlać tyle wody aby owoce były przykryte, gotować pod przykryciem na maleńkim ogniu przez 2 godziny.
Miękkie owoce wyjąć łyżką cedzakową, odcedzić i położyć do wystygnięcia. Przekroić na pół i oczyścić z pestek, a następnie przełożyć do wysokiego naczynia i zmiksować na jednolity przecier.
Jajka utrzeć mikserem na puszystą masę, dodać orzechy, cukier, szczyptę soli, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Cały czas mieszając,  małymi porcjami dodawać zmiksowane pomarańcze. Gotowe ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką tortownicy. Piec 60-70 minut w temp. 1800C. Ustawić na kratce , ostudzić w formie.
Czekoladę połamać na kawałki, rozpuścić w podgrzanej śmietanie połączyć z masłem. Zimne ciasto posmarować polewą, odstawić do wystygnięcia. Wierzch można przybrać wiórkami czekolady

SMACZNEGO

UWAGA

 TO CIASTO MA TYLKO 370 KCAL

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz