2 pomarańcze
25 dag orzechów laskowych
25 dag cukru
torebka cukru waniliowego
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
6 jajek
10 dag czekolady
1 łyżka masła
100 ml śmietany kremówki
Orzechy laskowe zemleć na mączkę
(wcześniej można je uprażyć w piekarniku i obrać ze skórki).
Pomarańcze sparzyć wrzątkiem,
dokładnie wyszorować i w całości przełożyć do garnka. Wlać tyle wody aby owoce
były przykryte, gotować pod przykryciem na maleńkim ogniu przez 2 godziny.
Miękkie owoce wyjąć łyżką
cedzakową, odcedzić i położyć do wystygnięcia. Przekroić na pół i oczyścić z
pestek, a następnie przełożyć do wysokiego naczynia i zmiksować na jednolity
przecier.
Jajka utrzeć mikserem na puszystą
masę, dodać orzechy, cukier, szczyptę soli, proszek do pieczenia i cukier
waniliowy. Cały czas mieszając, małymi
porcjami dodawać zmiksowane pomarańcze. Gotowe ciasto przełożyć do
natłuszczonej i wysypanej mąką tortownicy. Piec 60-70 minut w temp. 1800C. Ustawić na
kratce , ostudzić w formie.
Czekoladę połamać na kawałki, rozpuścić w podgrzanej
śmietanie połączyć z masłem. Zimne ciasto posmarować polewą, odstawić do
wystygnięcia. Wierzch można przybrać wiórkami czekolady
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz