poniedziałek, 26 stycznia 2015

Ryba po japońsku





1 kg filetów z mintaja

ciasto: 5 jaj, sól, pieprz, wegeta, mąka - ile ciasto zabierze. Ciasto musi być gęstsze niż na naleśniki, aby nie spływało z ryby.

Rybki pociąć na dzwonki, obtoczyć w cieście i usmażyć na różowo - odłożyć na bok.

Zalewa: 2 szklanki wody, 0,5 szklanki oleju, 6 łyżek octu, 8 łyżek cukru, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 łyżki ketchupu, 1 łyżka soli, ziele angielskie,
 liść laurowy - wszystko zagotować i wystudzić

Obłożenie ryby: 1 słoik ogórków korniszonów - zetrzeć na grubych oczkach, 1 paprykę czerwoną pokroić w kostkę, 1 dużą cebulę pokroić w kostkę - sparzyć i wystudzić. Wszystko razem wymieszać.

W naczyniu żaroodpornym układać warstwami ryba - warzywa, zalać zimą zalewą i przycisnąć deską na noc. Włożyć do lodówki. Po 12 godzinach gotowe do podawania

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz