1 kg filetów z mintaja
ciasto: 5 jaj, sól, pieprz, wegeta, mąka - ile ciasto zabierze. Ciasto musi być gęstsze niż na naleśniki, aby nie spływało z ryby.
Rybki pociąć na dzwonki, obtoczyć w cieście i usmażyć na różowo - odłożyć na bok.
Zalewa: 2 szklanki wody, 0,5 szklanki oleju, 6 łyżek octu, 8 łyżek cukru, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 łyżki ketchupu, 1 łyżka soli, ziele angielskie,
liść laurowy - wszystko zagotować i wystudzić
Obłożenie ryby: 1 słoik ogórków korniszonów - zetrzeć na grubych oczkach, 1 paprykę czerwoną pokroić w kostkę, 1 dużą cebulę pokroić w kostkę - sparzyć i wystudzić. Wszystko razem wymieszać.
W naczyniu żaroodpornym układać warstwami ryba - warzywa, zalać zimą zalewą i przycisnąć deską na noc. Włożyć do lodówki. Po 12 godzinach gotowe do podawania
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz