niedziela, 25 stycznia 2015

Sałatka z brokułami (PYSZNA)



2 BROKUŁY /można zastąpić mrożonym/

1 OP. SERA FETA
1 PACZKA ZIAREN SŁONECZNIKA
3-4 ŁYŻKI MAJONEZU
1 DUŻY JOGURT
3-4 ZĄBKI CZOSNKU
PIEPRZ


Brokuła pociąć na różyczki, wykorzystujemy również jego „ogonki”.
Na osoloną wrząca wodę wrzucamy najpierw ogonki, gotujemy ok. 4-5 min, następnie wrzucamy różyczki, gotujemy ok.2 minut, zostawiamy do ostygnięcia./ w przypadku mrożonego wrzucam na wrzątek do pierwszego zagotowania i wyłączam gaz pozostawiając brokuł w gorącaj wodzie ok 20-30 min/

Na suchej patelni prażymy ziarna słonecznika, zostawiamy do ostygnięcia.

Mieszamy majonez z jogurtem, wciskamy czosnek, pieprzymy, dodajemy na koniec ¾ porcji wystudzonych ziarna słonecznika (reszta na posypanie wierzchu sałatki).
Fetę kroimy w kostkę.

Układamy warstwami:
½ brokuła
½ fety pokrojonej w kostkę,
polewamy ½ sosu
1/2 brokuła
½ fety pokrojonej w kostkę,
polewamy sosem
posypujemy słonecznikiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz