2 BROKUŁY /można zastąpić mrożonym/
1 OP. SERA FETA
1 PACZKA ZIAREN SŁONECZNIKA
3-4 ŁYŻKI MAJONEZU
1 DUŻY JOGURT
3-4 ZĄBKI CZOSNKU
PIEPRZ
Brokuła pociąć
na różyczki, wykorzystujemy również jego „ogonki”.
Na osoloną
wrząca wodę wrzucamy najpierw ogonki, gotujemy ok. 4-5 min, następnie wrzucamy
różyczki, gotujemy ok.2 minut, zostawiamy do ostygnięcia./ w przypadku mrożonego wrzucam na wrzątek do pierwszego zagotowania i wyłączam gaz pozostawiając brokuł w gorącaj wodzie ok 20-30 min/
Na suchej patelni prażymy ziarna słonecznika, zostawiamy do ostygnięcia.
Mieszamy majonez z jogurtem,
wciskamy czosnek, pieprzymy, dodajemy na koniec ¾ porcji wystudzonych ziarna
słonecznika (reszta na posypanie wierzchu sałatki).
Fetę kroimy w kostkę.
Układamy warstwami:
½ brokuła
½ fety pokrojonej w kostkę,
polewamy ½ sosu
1/2 brokuła
½ fety pokrojonej w kostkę,
polewamy sosem
posypujemy słonecznikiem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz