piątek, 13 lutego 2015

Ptysie

Składniki:

  • 100 g masła
  • 250 g mąki
  • 6 jajek
  • 250 ml wody
  • szczypta soli
Wodę zagotować z masłem i solą.
Na wrzący płyn wsypać mąkę i szybko ucierać ( można to zrobić mikserem). Gdy ciasto będzie gładkie i odchodzące od ścianek garnka, zdjąć z ognia i lekko ostudzić. Następnie wbijać po jednym jajku przez cały czas ucierając aż ciasto przestygnie.
Na blachę posmarowaną tłuszczem nakładać ciasto w dowolnym kształcie.
Blachę z ptysiami włożyć do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom. Piec 15-20 minut w temperaturze 220 stopni.
 Przez pierwsze 10 minut nie należy otwierać piekarnika gdyż ciasto opadnie.
Gorące ptysie dobrze jest studzić na kratce. Można je nadziewać zarówno słodkimi jak i słonymi kremami.

Smacznego

czwartek, 12 lutego 2015

metrowiec



CIASTO
5 jaj
2 szklanki mąki / pojemność ok.250ml/
1,5 szklanki cukru
10 łyżek oleju
10 łyżek wody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
kakao, zapach np.: cukier waniliowy

żółtka utrzeć z cukrem następnie stopniowo dodajemy pozostałe produkty na końcu pianę z białek, mieszamy i dzielimy na dwie części
jedną wlewamy bezpośrednio do blaszki „keksówki”
do drugiej dodajemy kakao i do pieczenia w drugiej blaszce
pieczemy
MASA
1 kostka masła
0,5 l mleka
3 łyżki kaszy manny
niepełna szklanka cukru pudru

kaszę ugotować na mleku i ostudzić cukier utrzeć z masłem i stopniowo dodawać zimną kaszę otrzymujemy masę białą /można zrobić masę budyniową też wsmakuje/

upieczone ciasto kroimy na kromki, następnie każdą kromkę smarujemy masą i sklejamy na przemian biała, czarna, biała, czarna itd……układając na tacy; gotowe ciasto polewamy polewą czekoladową gdy wystygnie kroimy ciasto ukośnie tzn pod kątem 450 i podajemy
SMACZNEGO

rogaliki krucho-drożdżowe




1 kg mąki
2 kostki margaryny /po 250g/
4 żółtka
12 dkg drożdży
4 łyżki cukru
1 szklanka mleka

mąkę z margaryną posiekać dodać żółtka, cukier, szczyptę soli do smaku oraz drożdże rozpuszczone w mleku ; wszystko dobrze wymieszać i wyrobić; uformować kulę i ciasto włożyć do naczynia z zimną wodą…… po jakimś czasie gdy ciasto wypłynie z wody na powierzchnię  wyciągamy je i robimy  rogaliki z dowolnym nadzieniem

poniedziałek, 9 lutego 2015

spagetti carbonara

Składniki


  • 200 g śmietany 18%
  • 250 g sera mascarpone
  • 100 g boczku wędzonego
  • 100 g ( lub więcej) pieczarek
  • średnia cebula
Boczek z cebulą podsmażamy na patelni. Jeśli wytopi się dużo tłuszczu należy go odlać. Następnie dorzucamy pokrojone pieczarki i czekamy aż się podduszą. Odparowujemy wodę. Zmniejszamy gaz i dodajemy śmietanę i mascarpone. Mieszamy aż nie będzie widocznych grudek sera. Ważne aby nie gotować za długo sosu gdyż może się ściąć.
Podajemy z ulubionym makaronem.

Smacznego