- 100 g masła
- 250 g mąki
- 6 jajek
- 250 ml wody
- szczypta soli
Wodę zagotować z masłem i solą.
Na wrzący płyn wsypać mąkę i szybko ucierać ( można to zrobić mikserem). Gdy ciasto będzie gładkie i odchodzące od ścianek garnka, zdjąć z ognia i lekko ostudzić. Następnie wbijać po jednym jajku przez cały czas ucierając aż ciasto przestygnie.
Na blachę posmarowaną tłuszczem nakładać ciasto w dowolnym kształcie.
Blachę z ptysiami włożyć do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom. Piec 15-20 minut w temperaturze 220 stopni.
Przez pierwsze 10 minut nie należy otwierać piekarnika gdyż ciasto opadnie.
Gorące ptysie dobrze jest studzić na kratce. Można je nadziewać zarówno słodkimi jak i słonymi kremami.
Smacznego