wtorek, 20 stycznia 2015

Zebra

Składniki:
5 jajek
1,5 szklanki cukru
1 szklanka oleju
1 szklanka wody
2,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszu do pieczenia
3 łyżki kakao rozpuszczalnego lub 1 łyżka kakao do ciasta
można dodać trochę rodzynek lub startej czekolady

Przygotowanie

Wszystkie składniki oprócz kakao wrzucamy do miski i miksujemy przez ok 3 minuty tak, żeby wszystko się ze sobą dobrze połączyło. Powstałą masę dzielimy na dwie części. Do jednej z nich wsypujemy kakao i mieszamy.
Foremkę ( jedną większą albo kilka mniejszych do muffinek) jeśli trzeba wykładamy papierem do pieczenia, albo folią aluminiową.
Ciasto wlewamy na zmianę. Łyżka białej masy łyżka czarnej do 3/4 wysokości foremki.
Pieczemy w temperaturze180 stopni.
Czas pieczenia w zależności od foremek od 20 - 45 minut. Warto sprawdzać co jakiś czas patyczkiem czy ciasto w środku się upiekło

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz