wtorek, 27 stycznia 2015

Ciasteczka owsiane

Składniki

  • 150 g masła lub margaryny
  • 150 g cukru
  • jajko
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 g mąki
  • 200 g otrębów owsianych lub płatków owsianych
  • 120-150 g rodzynek
  • 50 g posiekanych orzechów ( jeśli nie dodajemy orzechów trzeba dodać ok. 50 g więcej płatków/ otrębów owsianych)
Wszystkie składniki trzeba dobrze wymieszać, następnie formować ciasteczka i układać na formie wyłożonej papierem do pieczenia.
Jeśli ciasteczka nie będą się kleić trzeba dodać trochę więcej masła/ margaryny.
Ciasteczka trochę rosną podczas pieczenia więc dobrze zostawić między nimi odstęp.
Piec ok 10-12 minut w temperaturze 190 stopni. Upieczone ciasteczka mają złocisty kolor. 

Smacznego


* INFORMACJA DLA ALERGIKÓW
Jajko można zastąpić 1 bananem, zmiksowaną połówką dużego jabłka lub gruszki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz