- 150 g masła lub margaryny
- 150 g cukru
- jajko
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 200 g mąki
- 200 g otrębów owsianych lub płatków owsianych
- 120-150 g rodzynek
- 50 g posiekanych orzechów ( jeśli nie dodajemy orzechów trzeba dodać ok. 50 g więcej płatków/ otrębów owsianych)
Wszystkie składniki trzeba dobrze wymieszać, następnie formować ciasteczka i układać na formie wyłożonej papierem do pieczenia.
Jeśli ciasteczka nie będą się kleić trzeba dodać trochę więcej masła/ margaryny.
Ciasteczka trochę rosną podczas pieczenia więc dobrze zostawić między nimi odstęp.
Piec ok 10-12 minut w temperaturze 190 stopni. Upieczone ciasteczka mają złocisty kolor.
Piec ok 10-12 minut w temperaturze 190 stopni. Upieczone ciasteczka mają złocisty kolor.
Smacznego
* INFORMACJA DLA ALERGIKÓW
Jajko można zastąpić 1 bananem, zmiksowaną połówką dużego jabłka lub gruszki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz