niedziela, 25 stycznia 2015

Śledzie w curry




1 kg filetów śledziowych w oleju lub lekko solonych zamarynować (najlepsze Lisner)

Marynata:
1 l wody
1 szklanka cukru
1 szklanka octu
listek laurowy
ziele angielskie

Zagotować, część wystudzić i zalać śledzie na 24 godziny  (mogą być przechowywane w marynacie do 2 tygodni). W pozostałej części marynaty zagotować 4-5 cebul pokrojonych w talarki (ok. 15-20 min.). Zlać do słoika i odstawić.

Przygotowanie końcowe:
Śledzie i cebule odcedzić z marynaty, śledzie pokroić w paseczki i wymieszać z cebulą.
Majonez wymieszać ze śmietaną (w równych częściach), dodać dużo posiekanego koperku i 1-2 łyżeczki curry (można więcej wg upodobań). Zalać śledzie i zjeść ze smakiem.
UWAGA
 tak przygotowany śledź w zalewie można użyć do innych sosów nie koniecznie do curry

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz