1 kg filetów śledziowych w oleju lub lekko solonych zamarynować (najlepsze
Lisner)
Marynata:
1 l wody
1 szklanka octu
listek laurowy
ziele angielskie
Zagotować, część wystudzić i zalać śledzie na 24 godziny (mogą być przechowywane w marynacie do 2
tygodni). W pozostałej części marynaty zagotować 4-5 cebul pokrojonych w
talarki (ok. 15-20 min.). Zlać do słoika i odstawić.
Przygotowanie końcowe:
Śledzie i cebule odcedzić z marynaty, śledzie pokroić w paseczki i
wymieszać z cebulą.
Majonez wymieszać ze śmietaną (w równych częściach), dodać dużo posiekanego
koperku i 1-2 łyżeczki curry (można więcej wg upodobań). Zalać śledzie i zjeść
ze smakiem.
UWAGA
tak przygotowany śledź w zalewie można użyć do innych sosów nie koniecznie do curry
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz